Massemedierne følger med – de skaber ikke innovation

  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/chrlar/Websites/nugurt.dk/includes/unicode.inc on line 311.
  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/chrlar/Websites/nugurt.dk/includes/unicode.inc on line 311.
  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/chrlar/Websites/nugurt.dk/includes/unicode.inc on line 311.

Fortidens templer og monumenter blev nedbrudt af invaderende horder af barbarer for at genopstå som kirker, broer og andre nye konstruktioner. Splittet ad er templet en bunke sten, der kan genopstå som et nyt Babylon eller fundament til en jernbane. Således også for industrier som massemedierne, hvis dele (metoder, redskaber og bygninger) kan anvendes til nye tiltag.

Ser vi på god talk-radio (DR P1) forsvares den af en gruppe tilhængere, der bevæbnet med få licenskroner bravt kæmper imod pop-stationernes hærgen blandt lyttere og ledelse. Denne radiokanal har ikke gode tider, og meget værdifuldt er sparet væk, nedlagt og afskaffet.

Lokalradioer kunne være et talk-radio alternativ, men deres økonomiske vilkår er så ringe, at de ofte er ude af stand til at nå et solidt niveau indholdsmæssigt. De minder noget om blogs, hvor skribenter forgæves stræber efter et niveau, som kan blive bæredygtigt. De fleste medier i begge grupper holdes i live af frivillige eller såkaldte “hobbyister”.

Alligevel er der på internet opstået gode supplementer til DR-P1 ved hjælp af streaming og podcast-teknologi. Tænk blot på “Det tredje øre”:http://thirdear.dk og “Den anden radio”:http://den2radio.dk. Jeg tillader mig at inkludere mit eget nye projekt Bogradio). Også et par podcastere er vældig gode.

Hvad skulle forhindre disse radioer eller for den sags skyld en flok gode bloggere i at slutte sig sammen (aggregatoren og mash-ups er opfundet) og bygge medieverdenens nye Babylons? Ingen siger, de behøver at ligne fortidens templer – nu om stunder er mediernes fundamenter digitale og strukturerne virtuelle. Men vi kan bygge på agtværdige færdigheder fra fortiden.

DR’s entreprisemodel på radio nærer en enlig samurai i form af Jensen & Kompagnis “Mennesker og medier”:http://dr.dk/p1/menneskerogmedier, der siden 2001 har produceret netop om liv og død i massemedierne. DR omfavnede podcasting med succes sent i teknologiens udbredning. Aviserne er med på bloggeriet, men det forbedrer ikke deres økonomiske model.

Fremtidens medier for mange bliver bygget over aggregering og mash-ups, hvor samarbejde mellem grupper af selvstændige nichemedier skaber de konceptuelle og økonomiske platforme, der kan sikre kvalitet og langsigtet bæredygtighed. Medierne vil opstå i den digitale sfære, men ikke nødvendigvis blive der. Der er gode eksempler på blogs, der bliver til bøger og anden sund virksomhed.

Der bygges nye digitale strukturer for DR, men bliver de brugt til innovation? Danske printmedier nægter stadig at lade sig indeksere af søgemaskiner, og Rupert Murdoch prøver at samle alverdens aviser om at bygge en voldgrav omkring deres indhold i tiltro til, at de kan holde de digitale barbarer på afstand.

Third ear er gratis men finansieret af Statens Kunstråd. Bogradio er gratis og annoncefinansieret. Den2radio er gratis og modtager kontingenter. Mennesker og medier er entreprise-finansieret af DR og en podcastsucces. I mine øjne ligner det felt mere elementer til en bæredygtig fremtid end det, der sker i DR og bag voldgrav og ringmur.

Gengivet fra Mediemodeller, hvor jeg skrev kommentaren.

publisher