Google bogsøgning for dommer

  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/chrlar/Websites/nugurt.dk/includes/unicode.inc on line 311.
  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/chrlar/Websites/nugurt.dk/includes/unicode.inc on line 311.
  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/chrlar/Websites/nugurt.dk/includes/unicode.inc on line 311.

Det amerikanske justitsministerium har indledt en undersøgelse af den aftale, som Google har lavet med rettighedshavere i forbindelse med indscanning af tusinder af bøger fra biblioteker. Ministeriet vil vurdere, om aftalen er i strid med monopollovgivningen. Deadline for at præsentere deres pointer (altså ministeriets) er den 7. oktober, skriver New York Times.

Sagen drejer sig om Googles igangværende projekt med at scanne bøger fra universitetsbiblioteker, således at man kan læse dem online … og måske købe dem. Mange af disse bøger er “forældreløse”, idet man ikke kender til rettighedshaverne. I 2005 sagsøgte den amerikanske Authors Guild og the Association of American Publishers (altså Forfatterforeningen og Forlæggerforeningen) Google på vegne af alle rettighedshavere. I oktober 2008 blev der indgået forlig til $125 millioner og en aftale om at dele evt. indtægter.

Den aftale skal vurderes af en dommer startende den 7.oktober. Imidlertid har et konkurrerende projekt kaldet the Open Content Alliance og the Internet Archive klaget. Google forsvarer sig og påpeger, at der ikke er tale om en eksklusivaftalen, så hvorfor brokke sig (mit ordvalg)?