Romaner eksperiment i udgivelse

  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/chrlar/Websites/nugurt.dk/includes/unicode.inc on line 311.
  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/chrlar/Websites/nugurt.dk/includes/unicode.inc on line 311.
  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/chrlar/Websites/nugurt.dk/includes/unicode.inc on line 311.

Creative Commons aktivisten Henrik Moltke skriver i organisationens blog, at “Udover at være en velturneret, knaldhumoristisk historie om amerikanske kapitalfonde, der forsøger at opkøbe Danmark – og en folkelig modstandsbevægelse, startet af kronprinsen – er bogen, sammen med opfølgeren “Viljen til magten” et eksperiment i moderne distribution- og markedsføring.”

Nugurt udgiver romanerne Viljen til magten og Holger under Creative Commons Licens 2,5, hvilket betyder, at interesserede kan læse begge bøgerne gratis og i deres helhed fra deres hjemmesider. Ydermere kan folk give dem videre, så længe de ikke udnytter det kommercielt. Det samme gælder for podcasten af begge værker.

I sin artikel på Creative Commons citerer Henrik Moltke mig for, at “i løbet af de første to uger fik “Viljen til magten” 50 gange så mange online læsere som gennem bogsalg, siger Dan Larsen, der udgiver på sit eget forlag Nugurt.” De tal holder ikke mere, idet bogsalget (papirversionen) heldigvis vokser dagligt. Det er som med Holger bibliotekerne, der fører an.

Meningen med at publicere under Creative Commons er meget enkel. Uden reklamebudget giver denne form for udgivelse meget stor synlighed. Overraskende mange kender til romanerne og deres særlige vinkel på dansk politisk hverdag. I øvrigt er det jo heller ikke forbudt at bytte papirbøger eller låne dem til hinanden, så CC er den digitale virkeligheds version af det. Men egentlig er det ikke “bare” for at skabe synlighed. Creative Commons er en af internetalderens mest strålende ideer, som fortjener støtte.

Henrik Moltke omtaler, at så vidst han ved, er Nugurts to romaner de første dansksprogede eksempler på litteratur udgivet på denne måde. Følg linket til organisationens danske blog og fortæl om andre eksempler indenfor fiktion. Internationalt sker der meget omkring udgivelser under Creative Commons, men der er kun få danske initiativer.

Det skal dog her nævnes, med stor respekt, at Henrik Moltke selv er medproducent af CC-filmen Good Copy Bad Copy, der udover at være en strålende dokumentar netop beretter om og bringer det brandaktuelle spørgsmål om copyright op. Verden uden for Danmark fungerer under noget andre vilkår.

publisher