Verdens største online boghandel

  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/chrlar/Websites/nugurt.dk/includes/unicode.inc on line 311.
  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/chrlar/Websites/nugurt.dk/includes/unicode.inc on line 311.
  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/chrlar/Websites/nugurt.dk/includes/unicode.inc on line 311.

Amazon bliver nu overhalet af (selvfølgelig) Google, der med en ny aftale med den amerikanske forlæggerforening bliver i stand til at publicere og opkræve betaling for bøger, der er udgået fra forlaget (altså på papyrus). Den skelsættende aftale kan være med til at forhindre, at bogbranchen ramler ind i de samme årelange kaotiske tilstande som musikindustrien.

I første runde er der indgået kompromis om Googles digitalisering af millioner af bøger til brug for søgning. Nu kommer så publiceringsaftalen. Google har betalt $125 millioner for at løse den gordiske knude opstået gennem tre års hårde forhandlinger og retssager.

- I løbet af natten er den største publiceringsaftale nogen sinde indgået og verdens største boghandel er bygget, selv om den endnu ikke er åbnet for publikum, skrev Neill Denny, redaktør for The Bookseller i sin blog.

Det er vel nok en af de vigtigste copyright-aftaler nogen sinde, idet den beskytter forlag og forfattere uden at massekrere markedet. Folk for mulighed for at browser i bøgerne, men hvis de vil mere kan de via “The Book Rights Registry” købe titlen. Ejerne får ca. 2/3 af penge. Google beholder resten.

Google har allerede scannet millioner af titler, hvoraf mange ikke er beskyttet af copyright mere. Så udover den største boghandel så opfylder aftalen samtiidg Googles vision om at skabe klodens største bibliotek. Boghandlere (selv Amazon.com) må ryste i deres fundament over denne aftale. Amazon gør store fremskridt med sin Kindle læser, men det scannede volumen på Google er efter sigtende langt større end hos Amazon, der tager sig betalt for alt indhold.